Obecnie na rynku funkcjonuje zasadniczy podział na dwa rodzaje kotłów – podajnikowe i zasypowe. Ich podstawowa różnica związana jest ze sposobem użytkowania. Ale odmienność widać także w efektywności grzewczej oraz w ilości czasu, który trzeba poświęcić, by ogrzać dom. Biorąc pod uwagę wszystkie zmienne, warto zastanowić się nad zakupem kotła z podajnikiem.
Jak działa kocioł z podajnikiem?
Automatyczny podajnik paliwa w nowoczesnym kotle napędzany jest silnikiem elektrycznym. Węgiel – koniecznie o niewielkich rozmiarach ziarna – dostarczany jest do paleniska retortowego od dołu. Programowalny sterownik kontroluje pracę podajnika i za jego pomocą podaje odpowiednie ilości opału do komory spalania. Po dostarczeniu jednej porcji paliwa tłok cofa się i powtarza cały proces, aż do wyczerpania się zapasów paliwa w podajniku. Podajnik powinien pracować bez przerwy, dzięki czemu nie ma konieczności ponownego rozpalania paliwa po uzupełnieniu kotła. Jednocześnie do paleniska doprowadzane jest powietrze, wdmuchiwane przez wentylator. Intensywność nadmuchu determinowana jest przez szybkość działania podajnika.
Zalety wykorzystania kotłów z podajnikiem
Piece z podajnikiem tłokowym są trwałe i praktycznie bezawaryjne. Można je czyścić bez konieczności wygaszania paleniska. Nowoczesna technologia umożliwia dostarczanie opału bez udziału człowieka, co ułatwia obsługę i oszczędza czas właścicieli domu. Regularne zasypywanie zbiornika zapewnia swobodną i nieprzerwaną pracę kotła przez cały okres grzewczy. Piece z podajnikiem zapewniają spalanie paliwa w optymalnych ilościach. Ponadto wysoka sprawność pieców powoduje, że tylko niewielkie ilości spalin dostają się do środowiska. Największą zaletą kotłów z podajnikiem jest dowolność w wyborze używanego paliwa stałego. W piecach tego typu można stosować pellet, miał, węgiel brunatny, a także ekogroszek.